
Nikon D4 - nowa lustrzanka dla profesjonalistów
6 stycznia 2012, 12:24Na rynku pojawiła się nowa lustrzanka cyfrowa dla zawodowych fotografów – Nikon D4. Aparat został wyposażony w matrycę CMOS formatu FX o rozdzielczości 16,2 megapikseli.

"Wolna miłość" sprzyja zdrowiu pszczół
14 marca 2012, 10:03Ule królowych pszczół, które spółkują z 15 i więcej samcami, są zdrowsze i bardziej produktywne, bo korzystają z obecności bardziej zróżnicowanych bakterii symbiotycznych i są trapione przez mniejszą liczbę bakterii z grup patogenicznych. Odkrycie naukowców może pomóc w walce z zespołem masowego ginięcia pszczoły miodnej (ang. Colony Collapse Disorder, CCD).

A pilotem rządzą bakterie...
18 czerwca 2012, 09:23Choć nie zwracamy na nie uwagi, bakterie cały czas nam towarzyszą. Żyją w nas, na nas i na naszych sprzętach. Całkiem niedawno ujawniono, że biura kobiet są czystsze od biur mężczyzn, a teraz naukowcy zajęli się systematycznym przeglądem stanu mikrobiologicznego pokojów hotelowych. Okazuje się, że jednym z najbrudniejszych elementów wyposażenia jest pilot od telewizora. Nie lepiej wypadają wózki samych pokojówek.

Miód z M&M'sami
8 października 2012, 11:41Ku swojemu zaskoczeniu pszczelarze z okolic Ribeauville w Pikardii zauważyli, że ich pszczoły produkują miód w niezwykłych kolorach: niebieskim, mlecznobrązowym i zielonym. Po przeprowadzeniu krótkiego śledztwa doszli do wniosku, że przyczyną może być pociąg owadów do słodkich odpadów po produkcji draży M&M's, które trafiają do pobliskiej biogazowni.

Google'a czeka sporo pracy
11 grudnia 2012, 18:09Jednym z mechanizmów, jakie Google dodał do Androida 4.2, było sprawdzanie instalowanych aplikacji pod kątem obecności w nich szkodliwego oprogramowania. Oprogramowanie porównuje program z bazą danych Google'a. Niestety, przeprowadzone testy wykazały, że mechanizm ten jest niezwykle zawodny.

Jak duży powinien być posiłek na miarę żarłacza?
21 marca 2013, 13:33Żarłacze białe (Carcharodon carcharias) jedzą 3-4-krotnie więcej pokarmu niż dotąd sądzono.

Indeks glikemiczny oddziałuje na ośrodki nagrody
28 czerwca 2013, 06:24Spożywanie wysokoprzetworzonych węglowodanów wywołuje nadmierny głód i stymuluje regiony mózgu związane z odczuwaniem przyjemności oraz zachciankami. Wyniki badań naukowców z Bostońskiego Szpitala Dziecięcego sugerują, że by uniknąć przejadania, otyli ludzie powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. ziemniaki czy biały chleb.
Internet w zasięgu dotyku
20 września 2013, 14:14Urządzenie Hands On Search pomaga niewidomym dzieciom przeszukiwać Internet za pomocą zapytań głosowych. Wyniki mają postać drukowanych obiektów 3D. Pomysłodawcami akcji są Yahoo! Japan oraz agencja kreatywna Hakuhodo Kettle Tokyo.

Wg EFSA, aspartam jest bezpieczny dla zdrowia
12 grudnia 2013, 10:29Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) twierdzi, że spożywanie aspartamu jest bezpieczne dla zdrowia.

Zaskakujące dane z Pacyfiku
28 marca 2014, 12:46Eksperci z należącego do NOAA (Narodowa Administracja Oceaniczna i Atmosferyczna) Joint Institute for the Study of the Atmosphere and Ocean ze zdumieniem odkryli, że w niektórych częściach Pacyfiku koncentracja dwutlenku węgla rośnie niezwykle szybko